top of page

De impact van verbinding samengevat in een tekening

Catherine

Kijk eens goed naar deze tekening...

Vanmorgen liep ik een paar oud-leerlingen tegen het lijf. Sommigen herkende ik meteen, anderen waren in drie jaar tijd zo veranderd dat ik even moest nadenken.


De authentieke manier waarop jongeren hun gevoel en gedachten kunnen uitdrukken


Toen ik drie jaar geleden de deur van mijn vijfde leerjaar voor de laatste keer dichtdeed, liet ik kinderen achter. Vandaag zag ik hen terug als jonge volwassenen. Wat me het meest raakte? De verbinding die er nog steeds was, ondanks de jaren die voorbij zijn gevlogen.


Een van hen gaf me destijds een cadeautje dat ik nooit zal vergeten: een papieren zakje met daarop een tekening van de klas. Daar stond ik, als juf, vooraan getekend, in slaap gevallen terwijl ik op de internetverbinding van de school wachtte. De leerlingen, net als ik, lagen ook te slapen. Een grappige, maar o zo authentieke manier waarop jongeren hun gevoel en gedachten kunnen uitdrukken. Dit moment herinnerde me eraan hoe oprecht en direct jongeren kunnen communiceren, vaak zonder een blad voor de mond te nemen.


Die ontmoeting vanmorgen en de herinnering aan die tekening maakten me weer bewust van de kracht van verbinding. Het laat zien hoe belangrijk het is om op een bewuste en respectvolle manier met jongeren te communiceren.


Als ouder kun je deze verbinding ook met je kind opbouwen en versterken.

Waarom is dit zo belangrijk?

  • Vertrouwen Creëren: Een open en eerlijke communicatie legt de basis voor een vertrouwensband. Dat vertrouwen blijft, zelfs wanneer ze ouder worden.

  • Emotionele Veerkracht: Door echt naar jongeren te luisteren en hun gevoelens serieus te nemen, help je hen om emotioneel sterker te worden. Dat is iets waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.

  • Eigen Verantwoordelijkheid: Door hen te stimuleren om na te denken over hun keuzes, help je je kind verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven.

  • Conflicten Vermijden: Goede communicatie voorkomt misverstanden en conflicten, zowel thuis als daarbuiten.

  • Groeiprocessen Ondersteunen: Jongeren leren en groeien door de interacties die ze hebben. Een positieve, ondersteunende aanpak helpt hen om het beste uit zichzelf te halen.

  • Sterke Sociale Vaardigheden: Laten zien hoe je op een gezonde manier met anderen omgaat, geeft hen de tools om sterke relaties op te bouwen.


Die oude band met mijn leerlingen was er nog steeds, en dat herinnerde me eraan hoe belangrijk het is om die verbinding te koesteren en te versterken.






 
 
 

Comments


bottom of page